Kies uw kerk

Preek van de week

Bezinning door het jaar - veertiende zondag door het jaar B - 6 en 7 juli 2024

OVERWEGING

Wat Jezus in zijn stad moet ondergaan, is zeer herkenbaar, en ook van alle tijden. Iemand die iets nieuws brengt of goede daden verricht: het is allemaal goed en wel, zolang het maar niet iemand uit onze straat, ons dorp, onze stad of zelfs onze familie is. Jezus zegt: ‘Een profeet wordt overal geëerd, behalve in zijn eigen stad, bij zijn verwanten en huisgenoten.’ En het is niet mis wat Hij moet ondergaan, want het ongeloof van zijn stadsgenoten is erg groot en eigenlijk onbegrijpelijk. Over zijn woorden in de synagoge zeggen ze: ‘Waar haalt Hij die wijsheid vandaan?’ En van de wonderen die Hij verricht vragen ze zich af wat voor wonderen dat wel zijn. Hij is toch maar de zoon van een timmerman? Dat ongeloof, dat cynisme, die weigering om te geloven wat ze zien en niet eens echt ontkennen, pakt Jezus zozeer aan dat Hij alleen enkele zieken kan genezen, want, inderdaad, zoals de Vlaamse uitdrukking luidt: niemand is sant in eigen land.

Maar waarom reageren zijn stadsgenoten zo negatief? Waarschijnlijk is dat niet alleen omdat ze vinden dat Hij niets meer is dan zijzelf, maar ook om de woorden die Hij verkondigt. Hij spreekt over een God van liefde en vrede, die aan de mensen vraagt dat zij ook liefde en vrede zouden zijn, en die ook barmhartigheid, nederigheid en vergevensgezindheid zouden laten zien. En dat zijn woorden die zijn stadsgenoten wellicht niet echt graag horen, want ze houden een diepgaande levensverandering in.

En daarbij moeten we ons natuurlijk de vraag stellen:hoe zouden wij reageren als Jezus in ons dorp, onze gemeente, woorden van liefde, vrede en vergeving zou prediken? Wellicht zouden ook wij niet enthousiast zijn, want zulke woorden passen helemaal niet in onze cultuur. Daarin is het immers ieder voor zich, moet je de beste zijn, het heel ver brengen en veel geld verdienen. En het blijft daar niet bij, want het is ook een cultuur van geweld, onderdrukking, uitbuiting, oorlog.

Maar luistert er in onze cultuur dan echt niemand naar Jezus’ woorden van liefde, vrede, vergeving en trouw? Het antwoord op die vraag is heel hoopgevend, want talloos zijn de mensen die zich inzetten voor hun medemensen. Mensen die zich inzetten om toch te leven naar de woorden en daden van Jezus die de wereld en de maatschappij leefbaar en vredevol maken.

God spreekt ons aan om ons in te zetten voor onze medemensen. ‘Mensenzoon, Ik zend u tot de kinderen van Israël’, zegt Hij in de eerste lezing tegen de profeet Ezechiël. Dat zegt Hij ook tegen ons. Niet dat we naar Israël moeten, wel dat we ons moeten inzetten om zijn woorden van liefde en vrede te beleven en uit te dragen. Niet voor niets noemt Jezus zichzelf geregeld ‘Mensenzoon’, want zo is God naar ons toegekomen: als een mens zoals wij. Laten wij dus proberen mensen te zijn die in het spoor van zijn Zoon willen leven om mee te bouwen aan zijn heerlijke wereld van liefde, vrede en vreugde.


https://preken.be/b/door-het-j... bewerkt TS

Schriftlezingen van deze zondag



VEERTIENDE ZONDAG DOOR HET JAAR

EERSTE LEZING Ez.,2,2-5


Uit de Profeet Ezechiël


In die dagen kwam de Geest over mij en sprak tot mij; Hij deed mij recht overeind staan en ik hoorde hoe Hij tot mij sprak. Hij zei: “Mensenzoon, Ik zend u tot de kinderen van Israël, tot dat opstandige volk dat zich tegen Mij verzet; zij en hun voorvaderen hebben opstand tegen Mij gepleegd tot op deze dag toe. Het is een nukkig en weerbarstig volk. Tot hen zend Ik u en u zult tot hun zeggen: Zo spreekt God de Heer. En of zij nu luisteren of niet - het is een opstandig volk- Zij zullen weten dat er een profeet in hun midden is.”



TUSSENZANG Ps. 123 (122;, 1-2a, 2bcd, 3-4


REFR:. Ons oog richt zich op de Heer onze God tot Hij zich om ons bekommert.


Tot U sla ik mijn ogen op, tot U, die woont in de hemel. Zoals het oog van de slaaf, gericht op de hand van zijn meester.

Zoals het oog van de dienstmaagd, gericht op haar meesteres; Zo richt zich ons oog op de Heer onze God tot Hij zich om ons bekommert.

Ontferm U toch, Heer, heb erbarmen met ons, wij kunnen de hoon niet meer dragen. Die dronkemansspot, dat verwaande geschimp, wij hebben een afschuw ervan!



TWEEDE LEZING 2Kor., 12, 7-10


Uit de tweede brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Korinte


Broeders en zusters, Er is - want anders zouden die buitengewo-ne openbaringen mij verwaand kunnen maken- er is een doren in mijn vlees gestoken, als een bode van satan die mij moet afran-selen. Tot driemaal toe heb ik de Heer aangeroepen dat hij van mij zou weggaan. Maar Hij antwoordde mij: “Ge hebt genoeg aan mijn genade. Kracht wordt juist in zwakheid volkomen." Dus zal ik het liefst van alles roemen op mijn zwakheden. Dan zal de kracht van Christus in mij wonen. Daarom lijd ik om Christus' wil gaarne zwakheid, smaad, nood, vervolging en benauwdheid. Want als ik zwak ben, dan ben ik sterk.

ALLELUIA Joh. 15, 15b


Ik heb u vrienden genoemd, zegt de Heer, Niemand komt tot de Vader tenzij door Mij. Alleluia.


EVANGELIE Mc.,6, 1-6


Uit het heilig evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Marcus


In die tijd ging Jezus vandaar weg om zich naar zijn vaderstad te begeven en zijn leerlingen gingen met Hem mee. Toen het sabbat was, begon Hij te onderrichten in de synagoge. De talrijke toehoorders vroegen verbaasd: “Waar heeft Hij dat vandaan? En wat is dat voor een wijsheid die Hem geschonken is? En wat zijn dat voor wonderen die zijn handen verrichten? Is dat niet de timmerman, de zoon van Maria en de broeder van Jakobus en Jozef en Judas en Simon ? En wonen zijn zusters niet hier bij ons?" En zij namen er aanstoot aan. Maar Jezus sprak tot hen: “Een profeet wordt overal geëerd behalve in zijn eigen stad, bij zijn verwanten en in zijn eigen kring." Hij kon geen enkel wonder doen, behalve dat Hij een klein aantal zieken genas die Hij de handen oplegde. Hij stond verwonderd over hun ongeloof. Jezus ging rond door de dorpen in de omtrek, waar Hij onderricht gaf.

Archief preken