Het was veertig dagen na zijn geboorte dat Jezus in de tempel van Jerusalem aan God werd toegewijd. En bij die gelegenheid treedt er een oude wijze man naar voren en zijn naam is Simeon. Een mooie en veelbetekenende naam, want Simeon betekent 'de luisterende'. Waar heeft hij naar geluisterd? Naar de oerverhalen van zijn traditie, het verhaal dat er eens een kind geboren zal worden dat de belofte van bevrijding in zich draagt. Wanneer deze mens komt? Simeon weet het niet. Hij wacht, hij wacht al lang. De kracht van Simeon is dat hij na verloop van jaren niet is afgehaakt, hij is blijven wachten, hij is blijven luisteren.
Blijven luisteren is lastig. In onze snelle maatschappij hebben we daar vaak geen tijd voor. We leven van de snelle vragen, naar de snelle antwoorden en rennen dan verder. Simeon is onthaast, hij weet te wachten én te luisteren. Hij luistert naar wat er onder zijn volksgenoten leeft aan verlangen naar vrijheid, aan perspectief op een nieuwe toekomst, aan bevrijding van alle verslaving. Wat deze drie verlangens betreft, is het niet zoveel anders vandaag... Plotseling ziet Simeon een jong echtpaar met hun pasgeboren kindje in de tempel verschijnen. Het wordt hem gegeven om - te midden van al die andere echtparen-met-kindje - Jezus met zijn ouders te zien. Hoe kijk je naar mensen... het blijft altijd de vraag. Simeon ziet ze en komt naar voren, neemt het kind in zijn armen, zegent het. Dat hij op zijn leeftijd het heil nog mag aanschouwen, en wel het heil voor alle volkeren. Dat is heel wat. Simeon heeft het over een doorbraak in het heilsplan van God met de mensheid. In dit kindje van veertig dagen oud ziet Simeon hoe God zich met ons bemoeit. In een notendop hebben we hier de bevrijdende boodschap voor ons allen.
Durven wij met de ogen van Simeon te kijken naar mensen en hen in perspectief te zien? Ieder van ons leidt zijn gewone leven, iedere dag is ergens hetzelfde en kan ook weer nieuw zijn. Toch is het perspectief dat wij geven aan onze dagen belangrijk. Als wij al ons doen en laten plaatsen in het perspectief van er-zijn-voor-mensen, dan blijven we niet hangen in de draaimolen van onze dagen.
Christenen zijn pelgrims van hoop, zoals paus Franciscus voor dit Jubeljaar 2025 heeft aangegeven. Die hoop wordt gevoed door het luisteren en door het doen, door de ander perspectief aan te bieden. Laten we luisterende mensen zijn, ze zijn zo schaars in onze dagen. Pas door te luisteren kunnen we reageren op wat God ons door de ander kenbaar wil maken. Door te luisteren ontvangen wij zijn boodschap. Door te luisteren zien we ook wat wij zelf kunnen doen voor anderen.
Pastor Leendert Spijkers
U kunt financiële hulpvragen melden bij de Parochiële Caritas Instelling Oirschot:
U kunt plastic statiegeldflesjes en statiegeldblikjes voor de Plastic Soup Foundation en houdbare voedingsmiddelen (bijvoorbeeld pasta, rijst, blikgroente, pakken koffie en thee, houdbare zuivel en vruchtensappen in pak, pindakaas enz.) voor de Voedselbank Best-Oirschot doneren in het torenportaal van de basiliek, geopend van ma. t/m vr. van ± 10.00-16.00 uur.
Vooral voor de voedselbanken is het nog steeds erg moeilijk om aan voldoende voedingsmiddelen te komen om iedereen te kunnen helpen.
Tijdens de kerstdagen hebben veel mensen houdbare voedingsmiddelen gedoneerd voor de Voedselbank. Hartelijk dank daarvoor. Kunnen we ook op u rekenen in 2025?
Klokken Sint Petrus week 8
Rijstactie Stichting Harapan start 28 februari
De Digidulfke uitgave februari 2025 is uit
BEDEVAARTEN NAAR BEAURAING, BELGIË, 24 T/M 26 MEI 2025.
Driekoningen zingen op 6 januari