Kies uw kerk
banner

Royale steun voor project stichting Harapan ‘Nieuw Licht op West-Timor’

Dit jaar werd er door de parochie Sint Odulphus van Brabant gekozen voor een eigen project binnen de jaarlijkse Vastenactie, een project van stichting Harapan. Voor ’Nieuw licht voor oog- en staaroperaties op West-Timor’ werd samengewerkt met de parochie ‘Samen Willibrordus’ Eersel en omstreken.

De gezondheidszorg op West-Timor laat veel te wensen over. Harapan-voorzitter Jos van der Heijden was daar onlangs tijdens zijn vakantie en heeft gezien dat er veel armoede is. “De mensen kunnen goede zorg niet of moeilijk betalen.”

Enige oogarts

Op weg naar het revalidatiecentrum Hidup Baru in Atambua, een van de door Harapan gesteunde projecten, bezocht hij het Leona ziekenhuis in Kefa. Daar worden mensen met steun van de Vastenactie, dankzij de Goede Doelenweek in Best, Oirschot /Spoordonk, de Beerzen, Eersel /Steensel /Duizel /Vessem/ Wintelre/Knegsel, geopereerd voor staar of op een andere wijze geholpen met hun oogproblemen. Van der Heijden sprak daar met de enige oogarts van het ziekenhuis dr. Maria Vinsensia Lie. Patiënten worden vooraf in de dikwijls verafgelegen dorpen door vrijwilligers onderzocht en in geval er sprake is van (mogelijk) staar of andere oogproblemen worden ze verwezen naar het ziekenhuis. Ze verblijven daar 1 nacht voor en 1 nacht na de operatie, altijd vergezeld van 1 familielid of dorpsgenoot. Problemen daarbij zijn volgens de dokter dat men soms niet naar het ziekenhuis komt vanwege de afstand, het vervoer kan niet of moeilijk geregeld worden of er is niemand die mee kan gaan. Ze sprak de hoop uit dat er voldoende geld beschikbaar komt om heel veel mensen te kunnen helpen omdat anders in veel gevallen de oogproblemen leiden tot blindheid.

Actie

De actie wordt gecoördineerd door zuster Yoanecia FCJM, directrice van revalidatiecentrum Hidup Baru. Ze onderkende de problemen zoals aangegeven door de dokter in het ziekenhuis en informeerde over de eerste resultaten van het project dat 18 mei startte in het dorpje Ponu. Daar werden 85 mensen onderzocht en verwezen naar het ziekenhuis, 33 konden direct worden geholpen met een (lees) bril, enkelen met medicijnen, 6 zijn er al geopereerd, deze maand nog 13.

Recordopbrengst

De opbrengst van de Vastenactie (Goede Doelenweek en incidentele donaties) was op basis van 2023 begroot op € 10.000, --, de totale projectkosten op € 15.000, --. Dit jaar was er een recordopbrengst van € 16.291, --. De Landelijke Vastenactie vermeerdert dit bedrag met 10% zodat het beschikbare budget uitkomt op € 17.291, --.

Zuster Yoanecia heeft aan het oorspronkelijk begrote bedrag voldoende en zij wil graag voor enkele klompvoetoperaties het extra beschikbare geld gebruiken. Of dat kan wordt nog overlegd met de Landelijke Vastenactie.

Publicatiedatum: 23 augustus 2024