Kies uw kerk

Preek van de week

2024-07-14. Afscheid

Preek 15de zondag van het jaar, B

          
Eerste lezing: Amos 7, 12-15.
          Tweede lezing: Efeziërs 1,3-14
          
Evangelie: Marcus 6, 7-13

Beste mensen waarschijnlijk verwacht u dat ik mijn overweging zal houden over het evangelie van vandaag maar dat wilde ik niet doen. Het is de laatste keer dat ik hier voor mag gaan in deze kerk. U heeft waarschijnlijk wel gehoord.

Ik wil nog één ding meegeven en dat is wat ik als allerbelangrijkste zie in de boodschap die Christus ons gegeven heeft. Wat hij ons heeft voorgeleefd. Wat hij hier op aarde gedaan heeft in naam van God. Waar hij een eenheid mee is. Hij sprak over liefde. Er is in ons leven geen enkel begrip dat zo vaak gebruikt wordt als dit woord. Maar ook geen enkel begrip dat zo vaak misbruikt wordt. Waar het gaat om bescherming van een ander, zorg voor een ander, zorgen uit handen nemen en dergelijke, wordt er graag hiervan gebruik gemaakt. En het gaat dus om het begrip wat heel ruim is.

Want we hebben het er niet alleen over liefde tussen mensen maar ook over liefde voor materiaal, hobby, geld, bezit. Een goed voorbeeld van misbruik is in mijn ogen de inzet van kinderen momenteel om klimaatmaatregelen te nemen. Los van de noodzaak ervan. Maar je ziet kinderen met borden op de televisie als “Elke koeienscheet is teveel Kooldioxide dus moeten er geen koeien meer zijn”. Dit is dus duidelijk een kind wat nauwelijks weet wat het zegt. Maar ja kinderen vertederen en als kinderen zo voor de toekomst opkomen dan moeten we er toch wel naar luisteren.

Beste mensen het begrip liefde is zoiets moois als het echt is. In echte liefde overheers je elkaar niet, maar respecteer je elkaar. Heb vooral veel voor elkaar over en het leven houdt op, maar de liefde blijft gewoon doorgaan. Er is zoveel over te zeggen. Een paar gedachten heb ik in dichtvorm samengebracht:

Marcus 6, 7-13

Marcus 6, 7-13

Het valt niet mee te zeggen wat liefde precies is,
alleen als je het niet kent voel je een groot gemis.
Liefde is in het leven geen simpel doel,
maar meer dan alleen een tijdelijk gevoel.

Liefde is een woord,

dat men vaak niet gebruikt zoals het hoort.
Liefde is een onderwerp dat het meest wordt bezongen,
maar ook iets dat nooit kan worden afgedwongen.

Vaak noemt men een kortstondige bevlieging zo,
of geeft een onbekende je dat na een avondje stappen cadeau?
Maar het is veel en veel meer dan uiterlijk en seksualiteit,
echte ware liefde geeft indrukken voor een eeuwigheid.

Zelfs als door omstandigheden bij sommige liefde zou kunnen slijten,
dan merkt men vaak na jaren bij hen nog verwijten.
Of men er wel voldoende positief tegenover heeft gestaan,
of dat men de problemen gewoon hun gang heeft laten gaan.

Liefde voelen voor jezelf geeft de meesten geen problemen,
maar liefde voor een ander dat is geven en nemen.
Liefde in een relatie is je willen aanpassen aan de ander,
je waar het nodig is wegcijferen voor elkander.

Liefde voor de ander kan beginnen met uiterlijke schijn,
maar wordt vaak naar gedeeld lief en leed. Dat is echt heel fijn.
Dan kun je door dik en dun van elkaar op aan,
dan weet je dat die ander ook altijd voor jou klaar zal staan.

Echte liefde kent een vanzelfsprekende innerlijke trouw,
die veel meer inhoud dan alleen de uitdrukking ik hou van jou.
Liefde kun je ook voelen voor de mensheid in zijn geheel,
want invoelen, medelijden en sociaal zijn neem je in de liefde deel.

Je naaste kansen geven om als mens te leven. Als het nodig is sta je voor hen klaar,
en offer je iets van jezelf voor hem of haar.
Het kan zijn in geld of werk of tijd,
het kan zelfs hulp zijn in de strijd.

Een is er die zoveel om de mensen geeft,
dat hij als een van hen heeft geleefd.
Voor hen heeft hij zelfs zijn eigen leven gegeven,
zodat zij de mogelijkheid kregen om eeuwig te leven.

Dat laatste wordt niet van ons gevraagd,
maar wel dat men diegene helpt die wordt belaagd.
Dat men zorgt voor drinken en eten,
dat ieder mogelijkheden krijgt om meer te weten.

Dat men in vrijheid eigen keuzes kan maken,
zonder door machthebbers in problemen te geraken.
Als we iets van onszelf zo offeren voor een ander,
doen we niet alleen goeds aan elkander.
Hebben wij ook dat intens fijne gevoel,
want voor elke mens is ware liefde tot het grootste levensdoel. 


          Amen

Leerlingen op stage

          Te bewonderen in de kloosterkerk van het plaatsje Kyllberg in de Duitse Eifel.
          Datum: Omstreeks 1800
          Gevonden op: www.beeldmeditaties.nl

De kunstenaar heeft een afbeelding gemaakt bij het zinnetje: ‘Hij begon ze twee aan twee uit te zenden.’ Zij moesten Christus werk voortzetten en verspreiden; zijn geest van genezing, liefde en barmhartigheid onder de mensen present stellen.

Kijkend naar de beide figuurtjes valt op dat ze juist niet zoveel van elkaar verschillen. Zij onderscheiden zich hooguit van elkaar door de kleur van hun kleding. De kunstenaar wilde wellicht de nadruk leggen op hun eensgezindheid? Naar het woord van Jezus dragen beiden alleen een stok, een onmisbaar hulpmiddel voor trekkers. Je kunt er op steunen, vooral wanneer de weg voert door beekjes en je door stromend water moet waden; je houdt er ook agressieve dieren mee op afstand. Ze hebben elk een boek bij zich: het woord van Jezus waarmee ze mensen tot bekering moeten aanzetten en genezen.

Amos 7, 12-15

          Derde visioen
En Amasja zei tegen Amos: ‘Ziener, maak dat u wegkomt! Verdwijn naar Juda en verdien daar uw brood maar met profeteren! Hier in Betel mag u niet meer profeteren, want dit heiligdom is van de koning en dit gebouw is van het rijk.’ Amos antwoordde Amasja: ‘Ik ben geen profeet of lid van een profetengilde, ik ben veehoeder en vijgenteler. Maar de Heer heeft mij achter mijn schapen weggehaald en de Heer heeft mij gezegd: “Ga als profeet naar mijn volk Israël.”

Efeziërs 1,3-14

          Loflied

Gezegend is de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die ons in de hemelse regionen in Christus heeft gezegend met elke geestelijke zegen. Want in Hem heeft Hij ons uitgekozen, al voor de grondlegging van de wereld, om heilig en vlekkeloos voor Hem te staan in liefde. Hij heeft ons voorbestemd om zijn kinderen te worden door Jezus Christus, volgens zijn wilsbesluit, tot lof van de heerlijkheid van zijn genade, waarmee Hij ons begiftigd heeft in de geliefde. In Hem hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de zonden, dankzij zijn rijke genade. Daarmee heeft Hij ons overladen in al zijn wijsheid en inzicht. Want Hij heeft ons het geheim van zijn wil bekend gemaakt, overeenkomstig het besluit dat Hij in Christus had genomen, ter verwezenlijking van de volheid van de tijden: alles in Christus onder één hoofd samen te brengen, alles in de hemelse regionen en alles op aarde, in Hem. In Hem hebben wij ook ons erfdeel ontvangen, daartoe voorbestemd door de beslissing van Hem die alles tot stand brengt naar zijn wilsbesluit, opdat wij, die reeds tevoren onze hoop op Christus hadden gevestigd, tot lof van zijn heerlijkheid zouden zijn. In Hem hebt ook u het woord van de waarheid gehoord, het evangelie van uw redding; in Hem bent u ook tot het geloof gekomen; u bent verzegeld met de beloofde heilige Geest, het voorschot op onze erfenis, tot verlossing van het volk dat Hij zich verworven heeft, en tot lof van zijn heerlijkheid.

Evangelie: Marcus 6, 7-13

          Zending van de twaalf
Hij riep de twaalf bij zich, en begon hen twee aan twee uit te zenden, en Hij gaf hun macht over de onreine geesten. Hij gebood hun om niets mee te nemen voor onderweg dan een stok - geen brood, geen reistas, geen geld in de beurs - wel sandalen aan te doen, maar geen twee stel kleren aan te trekken. Hij zei tegen hen: ‘Als je bij iemand onderdak krijgt, blijf daar dan tot je weer verder reist. En als je ergens niet ontvangen wordt, en ze luisteren niet naar jullie, ga daar dan weg, en stamp het zand van je voeten: een getuigenis tegen hen!’ Ze gingen op weg en riepen op tot bekering. Ze dreven veel demonen uit, zalfden veel zieken met olie en genazen hen.

Archief preken