Preek 12de zondag van het jaar, B
Eerste lezing: Job. 38, 1-8.11
Tweede lezing: 2 Kor. 5, 14-17
Evangelie: Marcus 4, 35-41
Beste medegelovigen,
We vieren twee bijzondere gelegenheden. 75 jaar Antoniuskerk en 60 jaar Lidwinakoor.
Een jubileum nodigt uit om terug te kijken naar het verleden. Stil te staan bij de dag van vandaag en vooruit te kijken richting toekomst. In beeld komen onder andere de vele pastores die deze gemeenschap hebben gediend hebben. Te beginnen met de stichter en bouwpastoor Duffhaus. In beeld komen de vele parochianen die in de loop der jaren meededen, meevierden, meebaden en de handen uit de mouwen staken als vrijwilliger en zo de geloofsgemeenschap mee opbouwden tot op de dag van vandaag.
Pastoor Duffhaus wordt herinnerd als en harde werker. Hij wordt geroemd als een voortreffelijk herder en een groot mens. Is een kenmerkend woord in het evangelie, van vandaag, het woord “overstekken”. Pastoor Duffhaus deed dat ook echt letterlijk. Voor de komst van de Batabrug stak hij over met een bootje om bij zijn mensen te kunnen zijn. In een moeilijke tijd, in 1941, werd hij rector van de Batafabriek en kreeg hij de opdracht hier een kerk te bouwen. De oorlog en de armoede verhinderde niet dat hij gedreven aan het werk ging. Met hulp van velen wist hij met kleine beetjes grote dingen te bereiken. Onze Heer Jezus Christus deed het Duffhaus en doet het ons voor. De leerling van Jezus is geroepen om over te steken. Jezus zij “Blijf nooit aan de veilige wal”. De leerling is bereid het oude achter te laten en open te staan voor het nieuwe.
Pastoor Duffhaus
Wij nemen in de boot plaats. De Heer is er bij en er zijn mede passagiers. We zijn niet alleen onderweg. De reis, de overtocht, verloopt niet altijd rustig. Het kan er zelfs stormachtig aan toegaan. Moeilijke periodes horen er kennelijk bij. Hoe belangrijk is het dan te kunnen blijven vertrouwen. Geloof, hoop en liefde in Zijn naam niet te verliezen.
Wat er ook gebeurd, vertrouw vol en hoopvol doorgaan. Immers met de woorden van Paulus in de tweede lezing. “De liefde van Christus laat ons geen rust”. Beleven we de Schriftwoorden van vandaag als bemoedigend en inspirerend. Misschien hebben we het gevoel van: “Ja, het is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan”. Maar we mogen dan ook fundamenteel weten, ook al kunnen we het misschien zelf niet ervaren, het geloof, ons geloof, kan bergen verzetten. Met kleine beetjes grote dingen realiseren. Het gebeurd gelukkig nog steeds. De kracht van het kleine goede, vanuit onze gemeenschappen, mag er gelukkig zijn. Gestalte geven aan verbinding, inspiratie en zingeving voor mensen die opzoek zijn naar wat er echt toe doet in het leven.
Onze geloofsgemeenschap staat niet op zichzelf. Jezus Christus, vaart met ons mee. Maar ervaren we dat? Ervaren we niet veel meer het pijnlijke dat het net is alsof Jezus slaapt? Ook vandaag nu allerlei ontwikkelingen op ons af komen. Er is misschien veel overkant waar we tegenop zien. Het wordt donker en we voelen de wind tegen. Individualisme, secularisatie, ontkerkelijking, opa’s en oma’s die verdriet hebben omdat hun kleinkinderen niet worden gedoopt. Geloofsgemeenschappen die elkaar opzoeken en hun weg moeten vinden. Allerlei crisissen die ook in ons midden nog lang geen oplossing in het verschiet hebben en meer van deze en andere ontwikkelingen zijn er volop. En zeggen we dan net als de leerlingen van toen tegen Jezus: “Raakt het U niet dat wij vergaan?”. Hoe is het mogelijk dat u nog geen geloof bezit. Ieder van ons wordt aangesproken. Waar blijf je met jouw geloof, met jouw hoop en liefde, zoals Job in de eerste lezing te horen kreeg: “Waar was je?”. Wat zie ik aan jouw wat betreft vertrouwen en hopen?
De priester theoloog Henri Nouwen die was nogal gefascineerd door de acts van trapeze artiesten in het circus. Hij heeft er op meerdere plekken over geschreven en na zijn, te vroege, dood in 1996 vonden zijn naasten vele teksten, die hij al had voorbereid, voor een nieuwe boekuitgave over de circusartiesten. Het boek “De vlieger en de vanger” is verschenen op 17 april 2024.
In de nok voeren artiesten halsbrekende toeren uit en vliegen door de ruimte. Wie springt kan dat alleen doen als hij vertrouwd op de persoon die hem aan de andere kant opvangt. Henri Nouwen ziet in die acts de relatie tussen God en mens en mensen onderling die elkaar niet laten vallen.
En we nemen u tot slot mee naar het circus. Hoog boven in de nok van de circus was een kabel gespannen, van de ene kant naar de andere kant van de tent. En een lichtbundel zocht de koorddanser en het tromgeroffel stopte. Iedereen keek als vanzelf naar boven. De koorddanser riep omlaag: “Denken jullie dat ik van deze zijde naar de ander kant kan lopen?” Het publiek riep omhoog: “Ja, dat kan je”, natuurlijk”. Waarop hij voetje voor voetje over de kabel naar de andere kant liep. Applaus. “Geloven jullie dat ik dat ook kan met een kruiwagen?, waarop het publiek wederom aangaf naar boven “Ja, dat geloven wij”. Toen zei de koorddanser “Geloven jullie ook dat ik dat kan als iemand in die kruiwagen zit”. En weer riep het publiek “Ja dat geloven wij”. Waarop de koorddanser vroeg: “Wie van jullie wil dan in de kruiwagen plaatsnemen”. En toen bleef het doodstil in de circustent.
Beste mensen het is geen oproep om halsbrekende toeren te gaan verrichten. Maar laat het bij ons niet stil zijn. Laten we openstaan, en in de toekomst, voor de goede Geest van Jezus Christus. Geloofsgemeenschappen vormen in Best onder de paraplu van de Odulphus van Brabant parochie.
Dank aan allen die een steentje hebben bijgedragen in het verleden tot op de dag vandaag en dit blijven doen. Dank aan allen. Proficiat met 75 jaar Antoniuskerk en 60 jaar Lidwinakoor. Om in en rond deze kerk samen te werken, samen te zingen. U mag zich altijd ook actief aansluiten bij het Lidwinakoor, een fijne vriendengroep en bij de vrijwilligers van de Antoniuskerk. U bent welkom om mee te doen met Gods hulp en zegen.
Amen.
Datum: 1550
Schilder: Eugène Delacroix
(1798 - 1863)
Techniek: Olieverf op canvas
Afmetingen: 59.8 bij 73.3 cm
Te bewonderen in: Walters Art Museum, Mount Vernon-Belvedere, Baltimore USA
Een mooi staaltje schilderwerk, het maritieme element dat getoond wordt met een diep religieuze gedachte. Met de serene houding van de slapende Christus, badend in een bovennatuurlijk licht. Geschilderd tegen de woede van de ontketende elementen en de opwinding van de leerlingen.
Deze scène is gebaseerd op het incident dat wordt beschreven in drie evangeliën: Een woedende storm breekt los terwijl Jezus en zijn discipelen over het Meer van Galilea zeilen om de boodschap van Christus te verspreiden. Tot verbazing van de discipelen kalmeert Jezus de wind en de storm en dramatiseert hij de kracht van het christelijk geloof. Delacroix produceerde meerdere variaties op dit thema in 1853 en 1854, toen dit specifieke Bijbelse onderwerp populair werd bij Franse katholieken tijdens het bewind van Louis-Napoléon (r. 1852-70).
Eerste antwoord van God
Toen begon de Heer in storm en wind tot Job te spreken: ‘Wie waagt het daar, mijn bestel met woordenkraam te verdoezelen? Weer u als een man, want Ik ga u vragen stellen, u geeft antwoord. Waar was u toen Ik de aarde begon te bouwen? Spreek op als u zoveel weet. Wie stelde de afmeting vast, u weet dat toch, wie bepaalde de maten? Waarop werden haar zuilen neergelaten? Wie plaatste de sokkels onder het eenstemmig gejuich van de ochtendsterren en het gejubel van alle zonen van God? Waar was u toen de zee haar poorten beukte, onstuimig los wilde breken uit de moederschoot.
En zei: “Tot hier en niet verder, hier breken uw trotse golven”??
Apostolaat in dienst van de verzoening
De liefde van Christus laat ons geen rust, sinds wij hebben ingezien, dat Een is gestorven voor allen. Maar dan zijn allen gestorven! En Hij is voor allen gestorven, opdat zij die leven niet meer voor zichzelf zouden leven, maar voor Hem die ter wille van hen is gestorven en verrezen. Daarom beoordelen wij voortaan niemand meer naar de oude maatstaven. En al hebben wij Christus ooit op zulke wijze beoordeeld, dan nu toch niet meer. Zo is dus wie in Christus is, een nieuwe schepping: het oude is voorbij, het nieuwe is al gekomen.
Storm op het meer
Tegen de avond van die dag zei Hij tegen hen: ‘Laten we naar de overkant gaan.’ Ze lieten de mensen achter en namen Hem mee met de boot waarin Hij zat; er waren nog andere boten bij. En er stak een hevige storm op, en de golven sloegen over de boot, zodat die al volliep. Maar Hij lag op het achterdek op een kussen te slapen. Ze maakten Hem wakker en zeiden: ‘Meester, kan het U niet schelen dat wij vergaan?’ Hij stond op en bestrafte de wind en het water: ‘Zwijg, wees stil!’ En de wind ging liggen en het werd volkomen stil. Hij zei tegen hen: ‘Waarom zijn jullie bang? Hebben jullie nog geen vertrouwen?’ Ze werden door schrik bevangen, en zeiden tegen elkaar: ‘Wie is dat toch, dat zelfs de wind en het water naar Hem luisteren?’
Diakenwijding van Berend van de Berg
De Digidulfke uitgave november 2024 is uit
Veranderingen in het team van pastores
BUSREIS BEDEVAART KEVELAER 22 AUGUSTUS 2024
Eervolle penning voor Theamarie Geilleit en Jeanne van Hal