Als bisschop bezoek ik ieder jaar in augustus het Christelijk Sociaal Congres te Doorn. Ook dit jaar was ik van de partij. Het centrale thema was: Op spanning met als ondertitel: ‘onzekerheid als nieuwe constante’. Onze huidige samenleving is op spanning komen te staan. Op tal van terreinen is er instabiliteit. Vooruitstrevende groepen staan vaak tegenover behoudende groepen, en omgekeerd. Helaas wordt dan meestal de eigen bubbel niet of nauwelijks verlaten; het komt dan in ieder geval niet tot een vruchtbare dialoog. Ieder zit in zijn eigen loopgraaf. De ander wordt beschoten en daar blijft het bij. Iedere ontmoeting wordt zo geblokkeerd. Het resultaat is vooral veel negativisme en wanhoop. Veel woede en frustratie ook. Maar een andere houding is meer vruchtbaar. Ook om de maatschappelijke verbondenheid te waarborgen. Een houding van creativiteit in de ontmoeting; het overbruggen van kloven en het bevorderen van het onderlinge gesprek. Dus: geen schuttersputjes maar een zinvolle dialoog. Graag maak ik de overstap van de samenleving naar de Kerk.
In de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk van vandaag is de ergste polarisatie wel voorbij. Toch kent ook de huidige Kerk de nodige spanning en instabiliteit. Het is niet vanzelfsprekend dat vooruitstrevende en behoudende katholieken elkaar opzoeken. Men sombert in eigen kring en zoekt de ellende vooral buiten de eigen subcultuur. Het effect is niet zelden het plakken van etiketten. Het effect is ook groepsvorming en aantasting van de onderlinge verbondenheid. Onze Kerk heeft behoefte aan het aangaan van een zinvolle dialoog. Een dialoog juist ook over hoopvolle initiatieven binnen onze geloofsgemeenschap. Initiatieven die de onderlinge saamhorigheid en verbondenheid binnen de Kerk kunnen bevorderen. Initiatieven die bemoedigen en de gelovigen nieuwe hoop geven. Geloof, hoop en liefde zijn de drie goddelijke deugden. Hoop geeft dynamiek aan geloof en liefde. Geen samenleving, maar ook geen Kerk, kan uiteindelijk zonder de deugd van de hoop. Hoop is overigens wat anders dan optimisme. Christelijke hoop heeft met God van doen. De geschiedenis van de mensheid en die van ieder van ons, loopt niet uit op een donkere afgrond maar is gericht op de ontmoeting met de Heer van aangezicht tot aangezicht. En de hoop op Gods toekomst verandert ons heden.
In het jaar 2021 heeft paus Franciscus het synodaal proces gestart. Voor katholieken blijft dat een moeilijk woord. Letterlijk betekent het Griekse woord synode ‘samen op weg’. Wij zijn als katholieken samen op weg naar de ontmoeting met God van aangezicht tot aangezicht. Samen met andere christenen en hopelijk alle mensen van goede wil. Afgelopen oktober werd de tweede sessie van de synode in Rome gehouden. Met input van katholieken uit de hele wereld. Het synoderapport doet een oproep om missionair te zijn. Om nieuwe mensen voor Christus te winnen. Natuurlijk leven er zorgen over de toekomst van de Kerk in ons land. Wij weten van vergrijzing. Maar dat mag ons nooit verleiden tot cynisme en somberheid, integendeel: wij moeten elkaar veeleer bemoedigen, juist motiveren met hoopvolle verhalen. Uit steeds meer parochies krijg ik berichten dat jonge mensen zich spontaan melden. Een deel van hen is zo geboeid door het onderwijs van Jezus dat zij katholiek willen worden. In ons bisdom groeit het aantal -vaak jonge- nieuwe katholieken.
lees verder
De Digidulfke uitgave januari 2025 is uit
Kerstboodschap 2024 Mgr. Gerard de Korte
Diakenwijding van Berend van de Berg
Veranderingen in het team van pastores
BUSREIS BEDEVAART KEVELAER 22 AUGUSTUS 2024